Obuolių pyragas – tai klasikinis desertas, kuriame susilieja švelnios, sultingos obuolių skiltelės su traškia, sviestine pluta. Šis pyragas dažnai asocijuojasi su jaukiomis rudens dienomis, kai namuose sklando cinamono ir karamelizuotų obuolių aromatas. Obuoliai, sumaišyti su cukrumi ir prieskoniais, sukuria saldų ir subtiliai prieskonintą įdarą, kuris puikiai dera su traškia išore. Pyragas gali būti patiekiamas tiek šiltas, tiek atvėsęs, dažnai papildomas vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. Tai ne tik skanus, bet ir nostalgiškas desertas, primenantis namų šilumą ir artimųjų bendrystę.
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 30 min.
GAMINIMO LAIKAS: 1 val.
PORCIJOS: 8
Šiame straipsnyje skaitykite
Obuolių pyragas – kurį Jūs pamilsite
Jei ieškote geriausio visų laikų naminės obuolių pyrago recepto, jūs atėjote į tinkamą vietą. Obuolių pyragas yra vienas iš mūsų populiariausių receptų. Išbandykite jį šiandien ir sužinokite, kodėl obuolių pyragas sulaukia tiek dėmesio!
Obuolių pyragas – kaip jį pagaminti?
Žemiau esančiame recepte rasite išsamų ingredientų sąrašą ir žingsnis po žingsnio instrukcijas, tačiau apžvelkime pagrindus:
Obuolių pyrago ingredientai
Tai yra paprasti ingredientai, reikalingi šiam itin vertinamam obuolių pyrago receptui:
- Obuoliai: Šiam receptui reikia aštuonių mažų Granny Smith obuolių.
- Sviestas ir miltai: Įdaras pradedamas gaminti iš sviesto ir universalių miltų, kurie verdami iki pastos konsistencijos.
- Cukrus: Balto ir rudo cukraus mišinys sukuria tobulą saldų skonį su švelnia šilumos užuomina.
- Pyrago pluta: Naudokite pirktinę dvigubą pyrago plutos tešlą arba pasigaminkite ją namuose.
Geriausi obuoliai obuolių pyragui
Šiame recepte rekomenduojami Granny Smith obuoliai dėl kelių priežasčių: jų tvirtumas reiškia, kad jie išlaikys formą kepimo metu, o rūgštus skonis puikiai subalansuoja cukraus saldumą. Kai kurie kepėjai mėgsta naudoti Granny Smith obuolius kartu su šiek tiek saldesne veisle, pavyzdžiui, Honeycrisp.
Kaip pasigaminti obuolių pyragą
Štai trumpa apžvalga, ko tikėtis, gaminant šį senovišką obuolių pyrago receptą namuose:
- Paruoškite įdarą: Ant viryklės iš miltų ir sviesto pagaminkite pastą. Įdėkite cukraus ir vandens, užvirkite. Troškinkite, tada nuimkite nuo ugnies.
- Gaminkite pyragą: Vieną plutą įspauskite į pyrago formą. Ant dugno plutos sudėkite supjaustytus obuolius. Naudokite viršutinę plutą, kad, vadovaudamiesi žemiau pateiktu receptu, padarytumėte gardelę. Supilkite sviesto ir cukraus mišinį ant gardelės.
- Kepkite pyragą: Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje, kol obuoliai suminkštės, o pluta taps auksinės rudos spalvos.
Kiek laiko kepti obuolių pyragą
Pyragą reikės kepti 425 laipsnių F (220 °C) temperatūroje 15 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 350 laipsnių F (175 °C) ir toliau kepkite 35-45 minutes. Iš viso pyragas keps apie vieną valandą, duodant ar atimant kelias minutes. Pyragas bus paruoštas, kai obuoliai suminkštės, o pluta taps gražiai auksinės rudos spalvos.
Ar obuolių pyragą reikia laikyti šaldytuve?
Atvėsusį pyragą sandariai uždenkite folija ir laikykite kambario temperatūroje iki dviejų dienų arba šaldytuve iki keturių dienų.
Ar obuolių pyragą galima užšaldyti?
Taip! Kadangi šiame obuolių pyrage nėra kremo ar pieno produktų, jį galima puikiai užšaldyti. Pyragą suvyniokite į du sluoksnius plastikinės plėvelės ir vieną sluoksnį aliuminio folijos. Padėkite į hermetišką indą arba uždenkite dar vienu folijos sluoksniu. Išspauskite perteklinį orą ir užšaldykite iki trijų mėnesių.
Bendruomenės patarimai ir atsiliepimai
„Tai geriausias obuolių pyragas, kokį esu kepusi ir valgiusi“, – sako Nijolė M. „Mes visada jį gaminame ypatingomis progomis, pavyzdžiui, per išleistuves, Kalėdas. Jis puikiai dera su ledais, bet yra fantastiškas ir vienas!“
„Supilti padažą ant viršaus buvo drąsus žingsnis, bet labai verta – viršutinė pluta tampa šiek tiek traški ir primena churro skonį“, – teigia vienas bendruomenės narys.
Ingredientai:
- 8 maži Granny Smith obuoliai, arba pagal poreikį
- 120 g nesūdyto sviesto
- 3 šaukštai universalių miltų
- 100 g balto cukraus
- 100 g rudojo cukraus (supresuoto)
- 60 ml vandens
- 1 dvigubos plutos pyrago tešla, atšildyta (skirta 23 cm skersmens pyragui)
Instrukcijos kaip kepti, žingsnis po žingsnio
- Surinkite ingredientus. Nulupkite ir išimkite obuolių šerdis, tada plonai supjaustykite. Atidėkite į šalį. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
- Ištirpinkite sviestą puode ant vidutinės ugnies. Įdėkite miltus ir maišykite, kol susidarys pasta; kepkite, kol pajusite malonų kvapą, apie 1–2 minutes. Įpilkite abu cukrus ir vandenį; užvirkite. Sumažinkite ugnį iki mažos ir troškinkite 3–5 minutes. Nuimkite nuo ugnies.
- Vieną pyrago tešlos sluoksnį įspauskite į 23 cm skersmens pyrago formos dugną ir šonus. Likusią tešlą iškočiokite taip, kad ji išsikištų apie 1,25 cm už pyrago krašto. Supjaustykite tešlą į aštuonias 2,5 cm pločio juosteles.
- Supjaustytus obuolius dėkite į dugno plutą, formuodami nedidelį kupstą. Keturias tešlos juosteles dėkite vertikaliai ir tolygiai ant obuolių, ilgesnes juosteles dedant į centrą, trumpesnes – į kraštus.
- Sukurkite gardelės plutą: atlenkite pirmą ir trečią juosteles taip, kad jos beveik nukristų nuo pyrago. Vieną iš nepanaudotų juostelių dėkite statmenai virš antrosios ir ketvirtosios juostelių, tada atlenkite pirmą ir trečią juosteles atgal į jų pradinę padėtį.
- Atlenkite antrąją ir ketvirtąją vertikalias juosteles. Vieną iš trijų nepanaudotų juostelių dėkite statmenai virš jų. Atlenkite antrąją ir ketvirtąją juosteles atgal į jų pradinę padėtį.
- Pakartokite 5 ir 6 veiksmus, kad įpintumėte paskutines dvi tešlos juosteles. Jei reikia, apkarpykite ir sulenkite perteklinę tešlą kraštuose, kad būtų tvirtai užspausta.
- Lėtai ir atsargiai užpilkite cukraus ir sviesto mišinį ant gardelės, įsitikinkite, kad jis prasiskverbia pro supjaustytus obuolius. Šiek tiek užtepkite ant gardelės, tačiau įsitikinkite, kad nesubėgtų per šonus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir toliau kepkite, kol obuoliai suminkštės, 35–45 minutes.
Skanaus!